Puun rakenteen tuntemus on avain uusien kestävien tuoteideoiden synnylle sekä edellytys puun kokonaisvaltaiseen käyttöön. Näin voidaan valmistaa vähemmästä biomassasta enemmän, parempaa ja arvokkaampaa ilman, että tuotetaan uusia jätevirtoja.Luonnonvarakeskuksessa (Luke) tehtävän tutkimuksen painopisteitä ovat muun muassa hemiselluloosien ja kuorisivuvirtojen käyttö, ligniinitutkimus, biohiili, biokomposiitit, vähemmän käytettyjen puulajien lisäarvokäyttö sekä puiden kasvun ja laadun yhteydet eri tavoin hoidetuissa metsissä.Kuinka puubiomassaa ja sivuvirtoja voisi hyödyntää? Muutamia esimerkkejä:
- Kuusen kuoresta “luomukemikaalia” jäteveden puhdistukseen
- Nopeakasvuista hybridihaavan ja pajujen biomassoista fossiilisten raaka-aineiden korvaajia?
Puun rakenteen tuntemus on avain uusien kestävien tuoteideoiden synnylle sekä edellytys puun kokonaisvaltaiseen käyttöön. Näin voidaan valmistaa vähemmästä biomassasta enemmän, parempaa ja arvokkaampaa ilman, että tuotetaan uusia jätevirtoja.
Luonnonvarakeskuksessa (Luke) tehtävän tutkimuksen painopisteitä ovat muun muassa hemiselluloosien ja kuorisivuvirtojen käyttö, ligniinitutkimus, biohiili, biokomposiitit, vähemmän käytettyjen puulajien lisäarvokäyttö sekä puiden kasvun ja laadun yhteydet eri tavoin hoidetuissa metsissä.
Kuinka puubiomassaa ja sivuvirtoja voisi hyödyntää? Lue viimeisimpiä tutkimuskuulumisia:
- Kuori on hyötyaineiden aarreaitta
- Kalan nahka ja puu suojaavat tulevaisuudessa elintarvikkeita
- Kosteussuojaa koivun kuoresta
- Sahanpurusta tuotettu proteiini voidaan hyödyntää kalanrehuna
- Puubiomassan ja sivuvirtojen tehoaineista uusia tuotteita (Tuula Jyske)
- Kuusen kuoresta ”luomukemikaalia” jäteveden puhdistukseen
- Nopeakasvuista hybridihaavan ja pajujen biomassoista fossiilisten raaka-aineiden korvaajia?